Canadese onderzoekers hebben een simpele speekseltest ontwikkeld om zo Alzheimer te kunnen diagnosticeren. Op deze manier zouden ook individuen moeten kunnen worden geïdentificeerd die hoog risico lopen op het ontwikkelen van Alzheimer in de toekomst.

Aβ42-niveaus

De test is gebaseerd op het opsporen van Aβ42-niveaus, die constant worden gegenereerd door het hele lichaam en onder andere ook te vinden is in het speeksel. De afgenomen testen toonden een duidelijke band tussen de Aβ42-niveaus in het speeksel en mensen met Alzheimer, of met een hoog risico hierop.

Dubbele waarde

“De testen toonden aan dat de Aβ42-niveaus gelijk bleven van de leeftijd van 15 tot 92, met een bijna twee keer zo hoge waarde bij Alzheimer patiënten”, aldus coauteur Dr. Patrick McGeer. “Daarnaast bleken bij drie individuen die beweerden genetisch voorbestemd te zijn om Alzheimer te krijgen ook zeer hoge Aβ42-niveaus in hun speeksel.”

Categories: actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *