Uit nieuw Brits onderzoek is gebleken dat het hebben van een slechte mondgezondheid de kans op zwakheid bij oudere mannen vergroot. De onderzochte mannen met een slechtere mondgezondheid bleken meer kans te hebben op onder andere sterk gewichtsverlies, uitputting, en een vermindering van loopsnelheid en fysieke activiteit.

Gezondheidsproblemen

De onderzoekers observeerden meer dan 1000 mannen gedurende drie jaar tijd. Ze kwamen tot de conclusie dat de mannen met een slechte mondgezondheid zwakker waren dan die met een goede mondgezondheid. Een vijfde (20%) van de mannen met een slechte mondgezondheid had geen tanden meer, meer dan de helft (54%) had last van een tandvleesontsteking, bijna een derde (29%) kampte met een droge mond en een op de tien mannen (11%) had moeite met eten. Deze problemen, die vaak voornamelijk ontstaan door het slecht verzorgen van het gebit, verzwakken vaak ook de algemene gezondheid.

Belang van mondgezondheid

Het onderzoek betrof mannen tussen 71 en 92 jaar oud, afkomstig uit 24 verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Dr. Nigel Carter, Chief Executive van de Oral Health Foundation, stelt dat de resultaten van het onderzoek het belang benadrukt dat de mondgezondheid van ouderen goed in de gaten wordt gehouden. Daarnaast blijkt hieruit ook dat het testen van de mondgezondheid zou kunnen worden gezien als een indicator van eventuele gezondheidsproblemen.

Categories: actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *